پرسشهای متداول کارآفرینان
- چه نوع کسبوکارهایی میتوانند وارد فرآیند تأمین مالی جمعی شوند؟
برای ورود به فرآیند تأمین مالی جمعی در چارچوب مقررات فرابورس، شرکت شما باید ثبتشده باشد و اظهارنامهی مالیاتی حسابرسیشده در اختیار داشته باشید. این دو مورد، مهمترین شرایط اولیه برای ورود به فرآیند هستند.
- اینوستوران چه کسبوکارهاییها را برای تأمین مالی جمعی پذیرش میکند؟
اینوستوران به حوزهی صنعت و شرکتهای تولیدی علاقهمند است و شبکهی سرمایهگذاران این پلتفرم نیز با احتمال بیشتری در این شرکتها سرمایهگذاری میکنند. اما محدودیت قانونی برای زمینهی فعالیت شرکت وجود ندارد.
- شرکتهای دانشبنیان چه مزایایی در این فرآیند دارند؟
شرکتهای دانشبنیان میتوانند با تکیه بر حمایتهای صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوقهای پژوهش و فناوری، بازپرداخت طرح خود را بیمه کنند و فرصت سرمایهگذاری جذابتری برای سرمایهگذاران ایجاد کنند.
- سود طرحهای سرمایهپذیر باید چقدر باشد؟
فرصتهای سرمایهگذاری جمعی، ریسک بسیار بالاتری در قیاس با سپردههای بانکی دارند. در نتیجه، سود این طرحها باید به طور چشمگیری برای کاربران بیش از سرمایهگذاری با ریسک صفر در بانک باشد. همچنین در حال حاضر معادل 4 درصد از مبلغ سرمایهگذاری بهعنوان کارمزد از سرمایهپذیر دریافت میشود. در نتیجه میتوان گفت اگر سود بانکی یکساله 22 درصد باشد، سرمایهپذیران برای خلق یک فرصت جذاب سرمایهگذاری باید حداقل 30 درصد سود سالیانه ایجاد کنند. هرچند قاعده و محدودیت برای سوددهی وجود ندارد، اما طبیعی است که سوددهی کمتر از این میزان، احتمالا مشارکت سرمایهگذاران را کاهش میدهد.
- چه وثایقی برای سرمایهپذیران نیاز است؟
بزرگترین مزیت ابزار تأمین مالی جمعی نسبت به وامهای بانکی این است که در حال حاضر، برای تأمین مالی جمعی نیازی به ارائهی وثایق ملکی و ضمانتنامههای بانکی وجود ندارد. هرچند وثایقی از نوع چک و سفته از سرمایهپذیر دریافت میشود و در صورت قصور در مدیریت سرمایه، سرمایهپذیران موظف به جبران خسارت هستند.
- اگر طرح سرمایهپذیر با شکست مواجه شود، چه اتفاقی میافتد؟
اگر طبق حسابرسی رسمی مشخص شود که شرکت سرمایهپذیر در هزینهکرد سرمایهی دریافتی، قصور عمدی داشته است، شرکت سرمایهپذیر موظف به جبران خسارت خواهد بود. اما در صورتی که محرز شود که شکست یا زیان طرح به دلایلی خارج از اختیار سرمایهپذیر رخ داده است، سرمایهپذیر مکلف به جبران خسارت نیست و زیان طرح، مابین تمام سرمایهگذاران به تناسب حجم سرمایهگذاری توزیع میشود.
- چه قراردادی میان سکوی اینوستوران و سرمایهپذیر عقد میشود؟
قرارداد عقدشده میان سکو و سرمایهپذیر، یک قرارداد استاندارد و مورد تأیید شرکت فرابورس است. قالب این قرارداد را میتوانید از طریق این لینک مشاهده کنید. در نظر داشته باشید که عطف به نوع و شرایط طرح سرمایهپذیر، امکان تغییرات جزئی در این قالب وجود دارد.
- آیا سرمایهپذیر در پایان طرح سرمایهگذاری، مکلف به اعطای سهام به سرمایهگذاران است؟
خیر. در حال حاضر، حاصل سرمایهگذاری به صورت پیشفرض در قالب پول به سرمایهگذاران پرداخت میشود. هرچند این امکان وجود دارد که سرمایهپذیر به دلخواه خود، سرمایهی دریافتی را در قالب اعطای سهام تسویه کند.
- بازپرداخت سرمایه در چه زمانی صورت میگیرد؟
اکنون سقف خاصی برای زمان بازپرداخت وجود ندارد و طرح میتواند برای مثال دو ساله تعریف شود. اما برای افزایش جذابیت طرح برای سرمایهپذیران، طرحهایی با بازپرداخت یک ساله توصیه میشوند.
- سقف تأمین مالی جمعی چقدر است؟
در حال حاضر برای سکوی تأمین مالی اینوستوران، سقف هر سرمایهگذاری 250 میلیارد ریال است.
- تأمین سرمایه از طریق تأمین مالی جمعی چقدر زمان میبرد؟
فرآیند ارزیابی به طور معمول حدود 6 هفته و فرآیند تأمین سرمایه و تحویل سرمایه به سرمایهپذیر حدودا 4 هفته طول میکشد.
- تراکنش و انتقال پول چگونه صورت میگیرد؟
مدیریت تراکنشها و انتقال پول تماما توسط پلتفرم اینوستوران و به صورت آنلاین صورت میگیرد. سرمایهپذیر تا زمان تکمیل سرمایهی مورد نیاز، به مبالغ جمعآوریشده دسترسی نخواهد داشت.